Köpguide skötväska – Dessa funktioner bör du ha i åtanke! 

Köpguide skötväska

En skötväska är en nödvändighet för den nyblivna mamman eftersom den fungerar som en förvaringsväska med många fickor och förvaringsfack för bland annat blöjor, ombyten och nappflaska. Men vad skiljer en sämre skötväska från en bättre och vilka egenskaper bör du kika lite extra efter? I denna köpguide går vi igenom allt du behöver tänka på när du ska köpa skötväska! 

Vad är en skötväska? 

En skötväska är en anpassad väska för att förvara sin bebis nödvändigheter utanför hemmet. En skötväska är vanligtvis utrustad med goda fickor och förvaringsfack i ett slitstarkt material som även oftast kan fästas på handtaget på barnvagnen.  

Vad du bör ha i din skötväska beror helt på vad du och din bebis behöver när ni befinner er någonstans ifrån hemmet Men vanliga föremål är nappflaska, ombyten, haklapp, våtservetter, små handdukar och napp.  

Är din vagn godkänd för att hänga skötväskan på handtaget? 

Det är lätt att tro att du själv kan välja om du vill hänga din skötväska på handtaget av din barnvagn eller inte för lättillgänglighet, men faktum är att långt ifrån alla barnvagnar är godkända för den typen av belastning som en skötväska på handtaget ger.  

Att vagnen ska vara godkänd för belastning på handtaget beror inte på att vagnen riskerar att gå sönder eller liknande, men det finns en förhöjd risk att vagnen tippar bakåt om tyngden blir för stor från handtagets sida. Ta därför först reda på om din barnvagn är godkänd för vikt på handtaget och sedan även vad maxvikten ligger på innan du köper en skötväska. 

Olika sätt att hänga skötväskan på barnvagnen 

När du köper en skötväska är det vanligt att väskan antingen har inbyggda fästen eller kardborre som du kan fästa väskan med på handtaget eller separata krokar som du sätter på handtaget och sedan hakar fast din skötväska i. Om du köper en skötväska med inbyggda fästen med knappar så kan du smidigt fästa väskan på vagnen utan att riskera att den glider ned längs med handtaget. 

Att tänka på vid köp av skötväska 

Många väljer skötväska utefter utseende och design istället för att ha funktioner i fokus. De vill att väskan ska matcha barnvagnen och gå i samma färg och material för en enhetlig barnvagn, medan andra prioriterar fickor och utrymme. Det finns inget rätt eller fel, huvudsaken är att du ser till att väskan är tillräckligt stor så att du får plats med din bebis behörigheter som du behöver ha med dig ut.  

Många barnvagnstillverkare har tillhörande skötväskor i sina sortiment för att det ska bli lättare för den nyblivna mamman att matcha sin barnvagn med skötväskan. De tillverkare som har dessa sortiment brukar även ha integrerade fästen inkluderade redan på vagnmodellerna för att underlätta användningen va skötväskan. 

Funktioner för skötväskor 

Förutom många fickor och förvaringsfack har du ett flertal olika funktioner som du kan kika efter när du ska välja skötväska. Att köpa en skötväska i ett slittåligt material är A och O om du vill att din skötväska ska kunna hålla i flera år. Att även välja en skötväska som är vattentät kommer rädda dig i flera situationer om vädret plötsligt slår om.  

Om du hänger din skötväska på handtaget och det börjar regna så täcker ofta regnskyddet på barnvagnen inte handtaget där skötväskan hänger. Om din skötväska är vattentät behöver du inte packa ned väskan i varukorgen utan låta den hänga kvar på handtaget även när det regnar.  

Alla kan, eller vill inte förvara sin skötväska på handtaget av barnvagnen och även här finns det alternativ. Du kan istället köpa en skötväska i form av en ryggsäck med bärhandtag eller bärrem. Dessa skötväskor är extra effektiva om du bär på ditt barn i sele eller sjal och vill kunna hålla båda dina händer fria.