Köpguide: Pärlplattor – fingerfärdigt pyssel för alla åldrar

Köpguide: Pärlplattor

Pärlplattor – Du kanske ställer frågan varför valet ska falla på just inköp av en pärlplatta till ditt barn och inte någon annan av de leksaker som finns ute på marknaden. Faktum är att fördelarna med dessa är flera.

De kanske främst förknippas med ett träningsredskap för barn i lite yngre ålder. Ditt barn kan träna upp sin finmotorik, De är även gjorda av billiga material och det är lätt att lära sig och komma i gång snabbt med dem. Idag finns det även en uppsjö av olika motiv, inte minst på nätet, i form av olika inlägg bland annat på Google, Instagram och Pinterest. Vi har listat fördelarna med denna spännande leksak!

Fördelen med pärlplattor

När det kommer till pärlplattor går det jättebra att välja motiv utifrån både ålder samt vilka intressen ditt barn har. Man ska dock komma ihåg att det krävs lite finmotorik så för de minsta barnen passar de inte. Pärlor rekommenderas generellt heller inte för barn som är under tre år.

Annars kan pärlplattan fungera som ett bra hjälpmedel då barnet vill sitta och pyssla i lugn och ro samt träna på sin kreativa sida. Plattornas svårighetsgrad och storlek på pärlor kan med lätthet också justeras i takt med att barnet blir äldre och söker nya utmaningar i sitt skapande. Från att barnet är väldigt litet ända upp i vuxen ålder så finns det alltid något alternativ som kan vara tilltalande.

Priset på pärlplattor är också fördelaktigt om man jämför med andra typer av leksaker för ditt barn. Det kan förvisso skilja sig lite mellan olika butiker så det är alltid bäst att jämföra innan du gör ditt val.

Olika typer av pärlplattor samt användning

För de flesta barn så blir det en lagom stor utmaning att lägga några av de enklare varianterna av pärlplattor. De kommer också i olika former och storlekar. Även pärlorna kan skilja sig i storlek om du jämför olika pärlplattor. Det finns en standardstorlek för pärlor, men även en lite större storlek samt en miniatyrstorlek som kan vara mer lämpad för äldre barn som tycker att de enklare varianterna av pärlplattor är för enkla att lägga.

Plattorna kommer ofta med teman eller motiv som är avsett att försöka att väcka ditt barns intresse. Exempelvis olika figurer från böcker eller filmer som barnen tycker om. Babblarna har exempelvis blivit populära för de lite yngre barnen och naturligtvis så har du en rad plattor att välja mellan här för de olika figurerna.

Det kan därför vara bra att fundera på vad ditt barn är intresserad av och skulle vilja skapa mest innan du köper in en pärlplatta. När du sedan har bestämt dig för vilken typ av platta du vill lägga samt motiv och vill lägga den så börjar du med att lägga pärlorna på stiftplattan som hör till plattan.

Lägg sedan ett bakplåtspapper över när motivet är klart, och pressa ett varmt strykjärn så att pärlorna smälter samman. Du kan låta pappret sitta kvar en stund så att det svalnar samtidigt som du pressar genom att lägga någonting på pappret. Dra sedan bort ditt färdiga motiv från pärlplattan. Nu kan använda din pärlplatta igen till att skapa nya motiv.

Förvara gärna pärlorna i någon form av box eller påsar med separata färger så att du har en bra ordning. I början så kan det vara lättare att använda sig av en färdig mall i form av en platta. Bäst kreativitet får ändå barnet utnyttja när det får skapa själv utifrån sina egna idéer och på så vis ta fram egna motiv.

Pärlplattor och pärlset kan du köpa på flera olika ställen, såväl fysiska butiker som handel på nätet
Ett vanligt märke på pärlor är Hama som har blivit väldigt populära och stora på rörpärlor.

Saker du kan göra med pärlor
Du kan även ge ditt barn tips på olika motiv som går att skapa om de eventuella förvalda motiven för pärlplattan blir tråkiga efter ett tag. Några saker som man kan göra med pärlplattor är exempelvis blommor, glasunderlägg, askar, olika nyckelringar samt skal till mobiltelefonen.

Ett annat populärt motiv kan vara att lägga olika länders flaggor och på så sätt lära sig mer om geografi samtidigt som barnet är sysselsatt och får en stunds avkoppling. Du kan även göra olika fodral eller skyltar av olika slag. Egentligen så är det bara fantasin som sätter gränserna i skapandet av olika motiv och olika saker.

Köpvärda plattor till ditt barn

Gillar ditt barn hundar så kan Hama Midipärlor Presentförpackning vara intressant att kolla närmare på. Plattan rekommenderas från 5 år och du kan skapa fina plattor med hundar. Storleken på pärlorna är midi.

För fler alternativ i samma set så finns detta pärl – och pysselset Charmed By Heart som erbjuder bland annat träning med alfabetet, goda möjligheter till att designa en rad olika smycken samt hjärtan, kulor och mycket mer. Denna rekommenderas från 6 år och innehåller total över 1300 olika delar.

För barn som är lite äldre och som är mer teknikintresserade kan pärlplattan smART Pixelator presenteras som ett lite mer avancerat alternativ. Denna leksak kan omvandla bilder du har tagit till pixlade bilder som dyker upp på platta. Dessa kan du sedan fylla i antingen med pixelstift, paljetter eller pixelpärlor.

Det medföljer 50 designs vid köp av plattan men vill du ha fler alternativ så är det inga problem. Du kan ladda ned appen på din mobil. Det som medföljer vid köpet av denna är enheten smART Pixelator, 1300 smART Pixel-pärlor, pärlapplikator samt arbetsbricka. Du får även med strykkort, en AC-adapter samt SD-kort. Du kan också ta med denna platta då det går bra att driva den med batterier vid behov.

Vilken pärlplatta du än väljer i slutändan kan vi garantera att ditt barn får en stimulerande pysselstund.