När det kommer till att uppfostra ett barn i Sverige så har föräldrarna gemensamt ansvar. Detta gäller för uppfostran, utveckling och hälsa. Det har visat sig gynna både familjens välbefinnande och relationen till barnet, samt varandra.
Men vad kan du själv göra för att visa ditt barn hur ett jämställt föräldraskap kan se ut? Vi ger dig en checklista för jämställt föräldraskap!
Vad betyder jämställdhet?
Jämställdhet är ett begrepp som innebär att män och kvinnor har samma rättigheter och möjligheter inom alla områden i livet.
Målet med jämställdhet är att se till så att vi alla kan leva och forma våra liv efter det vi själva känner, brinner för och vill utan några förhinder eller diskriminering som är baserat på kön. När vi pratar om jämställdhet så kommer det ofta upp olika begrepp som makt, ekonomi, hälsa och utbildning. Jämställdhetspolitiken i Sverige sträcker sig även över till föräldraskapsstöd, då detta är en viktig del av våra familjeliv.
Vad kan man göra i hemmet för att se till att det är så jämställt som möjligt?
Att dela upp sysslor, omsorg av barn och familjelivet kan vara en otroligt nyttig vana att komma in i. Det kan minska pressen från en förälder och samtidigt se till så att den andra föräldern är mer delaktig i vardagliga rutiner och kan skapa en bättre relation till sina barn.
Detta i sin tur ser till så att båda föräldrar har tillräckligt med energi att ge fokus och uppmärksamhet till barnet, samt ge fokus och uppmärksamhet till sig själva och deras behov. Vi har samlat ihop lite hjälpsamma tips i en checklista nedan som kan hjälpa till att göra ert familjeliv mer jämställt.
1. Gör en lista
Det går bra att göra en egen lista, men du kan även vända dig till vårdhavare för din specifika region för att ta del av en checklista om jämställdhet i föräldraskap eller i vardagen. Denna checklista inkluderar frågor och svarsalternativ på en mängd olika sysslor, om arbetsrutiner, VaB och föräldraledighet. Detta kan vara en bra början till ett sådant jämställt föräldraskap i ditt hem som möjligt.
2. Dela upp sysslor
Det kan vara väldigt tungt att bära på ansvaret att sköta alla sysslor. Speciellt om du samtidigt själv måste ansvara för att ge barnet all uppmärksamhet och fokus.
Därför kan det vara väldigt hjälpsamt för många par att ni delar upp jämnt på sysslorna runt om i hemmet, och att ni turas om. Många förslag inkluderar varannan dag eller att bygga upp ett schema där ni går efter specifika veckodagar.
3. Visa att båda föräldrarna är kapabla till känslomässigt stöd
Det är viktigt att vi redan som barn får all det känslomässiga stödet som vi behöver. Känslor kan vara stora och underliga för mindre barn. Att visa att båda föräldrar är kapabla till att lyssna, förstå och hjälpa till att jobba igenom känslor är viktigt. Annars är det lätt hänt att bara en förälder bär på detta ansvar och denna rollen.
Detta kan bli utmattande mentalt, och i värsta fall resultera i en förälder som är känslomässigt frånvarande från sina barn eller sig själv. Det kan gå att undvika genom att tydligt fastställa båda föräldrarnas roll för barnet, så att ditt barn alltid kan känna sig trygg med att uttrycka sina känslor och behov till båda föräldrar.
4. Utnyttja tillgängliga resurser
Detta är inte lätta förändringar och inte heller förändringar som sker över en natt. Resurser finns att få, speciellt om du har svårt att komma igång och känner dig vilse i processen!
Via er region och kommun kan ni hitta checklistor, artiklar, broschyrer och annat känslomässigt stöd, samt någon som kan guida er genom denna processen. Det kanske känns överväldigande just nu, men ni kommer att tacka er själva för att ni tog detta beslut för välmåendet av era barn, er familj och er själva!
Leave a Reply
View Comments