KÖPGUIDE: BÄRSELE (2022) En bärsele för alla äventyr

pexels josh willink 1157389
pexels josh willink 1157389

En bärsele kan förenkla livet avsevärt när man har små barn. Man får en helt annan tillgänglighet än om man släpar med sig en barnvagn – samtidigt som barnet får den närhet det behöver.

För de föräldrar som ammar går det också ypperligt att amma i bärselen, vilket gör att man aldrig behöver stanna för amning om man har bråttom – istället kan man då amma på språng.

Det kan vara svårt att veta vilken bärsele man ska välja. Vi har därför gått igenom de modeller som finns på marknaden just nu, och presenterar härmed våra fem favoriter.

Missa inte att läsa vårt test om bästa GPS-klockan för barn. 

BabyBjörn One Cotton Mix

Vår bäst i test

67 671513 1

Haven Baby Carrier Night Premium - Leaf

Bärsele med fickor

card large 6
För närvarande kan vi inte visa några priser.

Ergobaby Omni 360 All-In-One

Populär bärsele

card large 1 4

Tula Explore Tempo

En prisvärd och snygg bärsele

card large 2 1

BÄST I TEST: BabyBjörn One Cotton Mix

Bästa bärselen

Denna BabyBjörn är avsevärt bättre än många tidigare modeller. Här har de förbättrat axelbanden och midjebandet, genom att bredda dessa för bättre komfort. Den har fått bra betyg av användarna, och International Hip Dysplasia Institute har dessutom utsett selen till höftvänlig – något som är viktigt framförallt under barnets första månader.

MED FICKOR: Haven Baby Carrier Night Premium – Leaf

Bästa bärselen

Haven har tagit fram en snygg och bekväm bärsele där stort fokus ligger på säkerhet. Dess spännen går endast att öppna via en trepunktslösning, det följer med ett solskydd med UPF 50+, och denna har dessutom utrustats med fickor – något vi önskar vore standard på alla bärselar.

POPULÄR: Ergobaby Omni 360 All-In-One

Bästa bärselen

Detta är bärselen för dig som vill kunna bära ditt barn både vänt mot dig, såväl som från dig. Med denna bärsele från Ergobaby kan du bära ditt barn både på ryggen och på magen, och även till denna medföljer ett solskydd med UV50+ för att skydda barnet vid soliga dagar.

PRISVÄRD: Tula Explore Tempo

Bästa bärselen

Tula ger dig en bärsele som kan anpassas utifrån barnets storlek för att den ska passa optimalt hela vägen. Kroppspanelen har tre justeringslägen, vilket gör att selen kan användas på ett ergonomiskt vis utan spädbarnsinlägg direkt från födseln och därefter under en god tid framöver.

Tyget är gjort av Oeko Tex, vilket innebär att du kan känna dig trygg i att inga skadliga ämnen överförs från tyget till ditt barn.

UTMANARE: Tula Free-To-Go Play

Bästa bärselen

För närvarande kan vi inte visa några priser.

Även denna favorit kommer från Tula, och precis som ovanstående bärsele kan även denna justeras i tre olika lägen, vilket gör att selen kan användas direkt från att barnet fötts. Benöppningarna på bärselen är vadderade för att inte skava på barnets ben, och även denna bärsele är Oeko Tex-certifierad så du slipper oroa dig för att barnet ska få i sig skadliga ämnen från bärselens tyg.

FRÅGOR & SVAR

När kan man börja använda bärsele?
Beroende på vilken typ av bärsele du valt går den att använda direkt från att barnet är nyfött. Vissa bärselar, som exempelvis Ergobaby, har då ett spädbarnsinlägg, medan till exempel Tula istället erbjuder justerbara kroppspaneler.

Finns det särskilda bärselen för nyfödda?
Nej, det finns inte bärselar som är specifikt framtagna för just nyfödda. Detta eftersom bebisar växer så fort att en sådan bärsele endast skulle kunna användas någon månad. Istället kan man justera en bärsele så att den passar även en nyfödd.

Hur länge kan man använda bärsele?
Hur länge en bärsele kan användas beror lite på hur stort barnet är, samt hur länge du orkar bära. Många bärselar har en maxvikt om 20-25 kilo, men det finns även de som är tillverkade för tyngre vikter än så. Gällande bärandet stärker du på ett naturligt sätt dina muskler genom att bära ditt barn ända från start. På så vis byggs dina muskler upp i takt med att barnet växer, och du kommer orka bära det länge om du så önskar.